Правоохоронці викрили конвертаційний центр, через який в день могло проходити до 10 мільйонів гривень

Поліція спільно з прокуратурою провели слідчі дії, попередньо затримавши кур'єрів з кількома мільйонами гривень готівкою. Відкрито кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Правоохоронці викрили конвертаційний центр, через який в день могло проходити до 10 мільйонів гривень


Працівники Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Національної поліції спільно із слідчими управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури викрили та припинили злочинну діяльність організованої групи з 14 осіб. Зловмисники організували схему заволодіння державними коштами та ухилення від сплати податків.



Встановлено, що низка металургійних комбінатів перераховували безготівкові кошти на адресу компаній у якості плати за металобрухт. У подальшому фігуранти справи користувались послугами конвертаційного центру, переводячи ці кошти в готівку через мережу підприємств з ознаками фіктивності. Фінансові операції по бухгалтерському та податковому обліках компаніями не оформлювалися. Це дозволяло уникати сплати податку на прибуток та військового збору.

У подальшому із металобрухту, який нібито був поставлений на адресу металургійних комбінатів, виготовлялася різноманітна сталева продукція. Частина її експортувалася, а податок на додану вартість відшкодовувався з державного бюджету.


Попередньо, збитки держави складають 46 мільйонів гривень.

У середу, 24 липня, правоохоронці провели низку обшуків. Крім того, у Києві та Дніпрі затримано кур’єрів організованої злочинної групи, які перевозили готівку.


Завдяки діям правоохоронців було вилучено 6,4 мільйона гривень готівкою. Крім того, під час обшуків вилучено чекові книжки з відбитками печаток підприємств з ознаками фіктивності і підписами директорів, інша бухгалтерська документація.


Також на відповідальне зберігання передано 550 тонн металобрухту задля уникнення його подальшого розкрадання.

Кримінальне провадження розслідується за частинами 3 та 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), за ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів.), а також за ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.
Наталія Калиновська,

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

тел. довіри (098) 103-96-59

[email protected]

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии