В Україні новий закон змінить правила пакування харчових продуктів, - Комітет з питань аграрної та земельної політики
radagov 20-ноя, 07:14 193 Политика19 листопада набирає чинності Закон
України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими
продуктами» №2718-IX, який було прийнято Верховною Радою України 03.11.2022 за
поданням Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної
політики.
Цей закон запроваджує сучасні європейські
стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами
- від пакування, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у
виробництві харчів, зобов’язання по імплементації яких визначені пунктом 20
розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні
заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про
асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Мета закону - захистити здоров’я
споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС і гарантувати, що
кожне пакування, у якому зберігаються продукти, є безпечним для людини.
Документ встановлює чіткі вимоги до
безпечності харчового пакування та матеріалів, які не повинні виділяти у
продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників та імпортерів:
- впровадити належну виробничу практику
(GMP);
- декларувати відповідність матеріалів
вимогам;
- контролювати міграцію хімічних речовин
із пакування в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків;
- забезпечувати правильне маркування
пакування.
Законом встановлено, що матеріали,
виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення
строку придатності.
України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими
продуктами» №2718-IX, який було прийнято Верховною Радою України 03.11.2022 за
поданням Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної
політики.
Цей закон запроваджує сучасні європейські
стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами
- від пакування, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у
виробництві харчів, зобов’язання по імплементації яких визначені пунктом 20
розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні
заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про
асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Мета закону - захистити здоров’я
споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС і гарантувати, що
кожне пакування, у якому зберігаються продукти, є безпечним для людини.
Документ встановлює чіткі вимоги до
безпечності харчового пакування та матеріалів, які не повинні виділяти у
продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників та імпортерів:
- впровадити належну виробничу практику
(GMP);
- декларувати відповідність матеріалів
вимогам;
- контролювати міграцію хімічних речовин
із пакування в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків;
- забезпечувати правильне маркування
пакування.
Законом встановлено, що матеріали,
виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення
строку придатності.
Новости по теме
{related-news}

