Олександр Корнієнко взяв участь у Форумі громад Волині «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція»

Олександр Корнієнко взяв участь у Форумі громад Волині «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція»

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко 4-5 липня перебував у робочій поїздці до Волинської області, де, зокрема, взяв участь у Форумі громад Волині «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».Під час Форуму обговорювались питання міжнародного територіального співробітництва на прикладі співпраці між громадами України та Литовської Республіки, актуального стану реформи децентралізації та законодавчого вектора її подальшого розвитку, післявоєнних викликів, зокрема основних орієнтирів та моделі організації публічної влади на місцях у перехідний період від режиму воєнного стану до багаторівневого цивільного врядування із врахуванням кращих європейських практик і положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Відкриваючи Форум, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко підкреслив, що в Європейський Союз вступає не лише «урядовий квартал» чи окрема інституція, а вся країна — кожна громада і кожна людина. Він наголосив, що багато роботи очікується саме на місцях, зокрема те, що стосується проєктів Interreg. «Тому важливо підвищувати спроможність — мати спеціалістів, які володіють іноземними мовами, як щодо підготовки проєктів, так і реалізації», — зауважив Перший віцеспікер Українського Парламенту.

Олександр Корнієнко акцентував: «Верховна Рада України продемонструвала, що завжди знаходить рішення для розвитку місцевого самоврядування та продовження децентралізації». За його словами, представники Ради Європи визнали, що зараз фактично українська демократія залежатиме від двох факторів — війни та євроінтеграції. «Якщо скласти ці два вектори, то можна зрозуміти, що на порядку денному парламентської роботи те, що завжди тримаємо у фокусі. Справедливість і безпека для України та повноправне членство в ЄС», — підкреслив Перший заступник Голови Українського Парламенту.

Під час заходу було нагороджено Почесною грамотою Верховної Ради України за особливі заслуги перед Українським народом Голову Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардаса Юшку.Голова Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк наголосила на тому, що органам місцевого самоврядування для якісної міжнародної співпраці та освоєння коштів на відновлення необхідно мати якісні проєкти, вміти працювати з європейськими фондами і донорами, а також налагоджувати співпрацю між громадами та бізнесом у контексті створення інвестиційних фондів. Віце-президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» з питань регіональної політики Григорій Недопад закликав громади діяти активніше.«Ми повинні прагнути бути на рівні з іншими членами європейської спільноти. Сьогодні розвиток та майбутнє громад у ваших руках. Навчайте людей проєктному менеджменту, переймайте досвід міжнародних партнерів, укладайте нові угоди про співпрацю з Європою, беріть участь у грантових та транскордонних програмах. Усе це сприятиме розвитку громад, регіонів та країни», — сказав Григорій Недопад.

Водночас в межах візиту до області Олександр Корнієнко оглянув встановлені сонячні електростанції у ЦНАПі Литовезької громади, провів зустріч із її Головою та депутатами, а також запропонував низку ініціатив для подальшого розвитку.


Також українською компанією OKKO GROUP було представлено план будівництва вітроелектростанцій на західній Україні. Компанія прагне підтримувати Енергетичну Стратегію України, зокрема йдеться про прискорення «зеленого» переходу та сприяння енергетичної незалежності.

Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України відвідав кластерну лікарню Волинського госпітального округу. Головний лікар поінформував про результати щодо новації лікарні та плани. Зокрема, передбачається встановлення сонячних електростанцій, які покриють до 70% потреб щодо електроенергії.


Комунальне підприємство «Нововолинськводоканал» Нововолинської міської ради стало наступним місцем візиту Першого віцеспікера. На підприємстві розповіли, що водоканал планує встановити сонячні електростанції, що забезпечать стабільну роботу всіх об’єктів водної інфраструктури в умовах тривалих відключень. Також завдяки СЕС на комунальному підприємстві планують зменшити споживання електроенергії.

Відбулося також підписання Меморандуму про взаєморозуміння між КП «Нововолинськводоканал» НМР та Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй щодо покращення доступу до безпечної питної води та послуг санітарії у Нововолинській міській територіальній громаді в Україні.


Довідково: Участь у Форумі громад Волині взяли Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка, Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Вячеслав Рубльов, Голова Волинської обласної ради, Віце-президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» з питань регіональної політики Григорій Недопад, Голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади Олександр Аліксійчук, Директор Департаменту інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк, Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Вячеслав Негода, член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша, Перший заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, заступник Виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк, Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Олександр Слобожан, Перший заступник Голови Херсонської державної (військової) адміністрації Дмитро Бургій, заступник керівника Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи й підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Мар’ян Юкіч.

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии