У Києві через 100 років показали заборонене кіно: де подивитися легендарні фільми, зібрані по крупинкам

У Києві через 100 років показали заборонене кіно: де подивитися легендарні фільми, зібрані по крупинкам

Світанок кінематографа в Україні припав на 1920-ті роки. При організації ВУФКУ створювали нові авангардні фільми, популярні у всьому світі. Однак завдяки радянській владі більшість легендарних плівок розгубили по всьому світу або знищили назавжди.
Україні знадобилося майже 100 років для того, щоб зібрати по крихтах легендарні кадри. Плівки шукали в Японії, Європі та Америці. І ось, нарешті, наше надбання повернулося на Батьківщину. Всі вцілілі шедеври українського кіно фахівці Центру Довженка зібрали в новому Музеї кіно, передає Інформатор.

ЩО ТАКЕ «ВУФКУ» І ЧОМУ ЗНИКЛИ УКРАЇНСЬКІ ШЕДЕВРИ


Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ) — організація, яка мала монопольні права на весь український кінематограф у 1920-х роках. ВУФКУ об'єднала всю галузь, включаючи кіностудії, кінопрокат, кінопромисловість, кіноосвіту і кінопресу України і Криму в період з 1922 по 1930 рік.
Така незалежність не влаштовувала радянську владу, що і призвело до масового знищення кіношедеврів України. До речі, при ВУФКУ зародилося ігрове кіно таких великих режисерів, як Лесь Курбас, Володимир Гардин, Петро Чардинін. Саме в складі організації Дзига Вертов випускає свій другий фільм «Людина з кіноапаратом», який в 2014 році британський журнал Sight&Sound визнає найкращим неігровим фільмом всіх часів і народів. Сообщает znaj.ua

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии