Британський журналіст Ґарет Джонс назавжди "оселиться" у Києві – першим розказав світові про Голодомор

Британський журналіст Ґарет Джонс назавжди "оселиться" у Києві – першим розказав світові про Голодомор

У Києві з’явився новий провулок – депутати Київради присвоїли йому ім’я відомого британського журналіста Ґарета Джонса. Про це розповіли у КМДА.
Як зазначається, новий провулок розташований в Шевченківському районі. Він отримав свою назву на честь людини, що першою чесно та відверто розповіла світові про сталінський Голодомор в Україні 1932-1933 років.
Ґарет Джонс не побоявся виступити у західній пресі та розповісти про події, свідком яких він став, відвідавши голодуючу Україну. На той час Радянський Союз усіляко приховував той факт, що українці масово вимирають через голод, організований з метою знищити непокірне населення республіки. У той же час зерно та інші продовольчі товари з України направлялися на продаж за кордон, а радянська влада намагалася створити імідж СРСР як багатої та забезпеченої країни, де люди не бідують та не голодують.
Подорож Джонса Україною була нелегальною – він зумів потрапити до сіл, охоплених голодом, і в березні 1930 року в Берліні офіційно розповів про побачене.
“Я пройшов вулицями сіл і 12 колгоспів. Скрізь було чути стогін: “У нас немає хліба, ми помираємо“, – повідомив світові журналіст.Через пять років, у віці 29 років, Джонса вбили – як припускають, за наказом НКВС.

Нагадаємо, раніше у київському метро розмістили постери, які розповідають про трагічні події 1932-1933 років в Україні: Голодомор, червоний терор, репресії. Постери – частина спільного проекту FILM.UA Group та столичного метрополітену. Мета акції – розповісти якомога більшій кількості людей правду про кошмарні сторінки вітчизняної історії.
Приводом для проведення кампанії став вихід на екрани історичного фільму "Ціна Правди". Крім того, 23 листопада вшановується Пам’ять жертв Голодомору.
Також у Києві презентували книгу про Ґарета Джонса, який прокричав про Голодомор в Україні на увесь світ.
Ще раніше був презентований офіційний трейлер історичного трилера "Ціна правди".
Сообщает znaj.ua

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии