Андрій Крищенко: «Затримані обґрунтовано підозрюються у вчиненні вибухів на станції метро «Шулявська» та у житловому будинку на столичному Подолі» (ДОДАНО ВІДЕО)

Про це повідомив головний поліцейський столиці під час спільного брифінгу з прокурором міста Києва Олегом Кіпером з приводу затримання дуету підривників, які вчиняли у столиці теракти. Досудове розслідування кримінальних проваджень проводять слідчі Служби безпеки України.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів за процесуального керівництва прокуратури міста Києва оперативні працівники столичної поліції спільно зі співробітниками Служби безпеки України викрили двох осіб у вчиненні кількох терористичних актів на території столиці. Під час проведення обшуків за місцем мешкання фігурантів вилучено речові докази, які направлено на експертизу.

Андрій Крищенко: «Затримані обґрунтовано підозрюються у вчиненні вибухів на станції метро «Шулявська» та у житловому будинку на столичному Подолі» (ДОДАНО ВІДЕО)


Як зазначив начальник ГУНП у м. Києві Андрій Крищенко, зловмисниками виявилися мешканці столиці, 1960 та 1961 років народження, один із яких раніше судимий у 2013 році за вбивство чоловіка шляхом підриву автівки та звільнений з місць позбавлення волі у 2017 році:

«У ході обшуків у помешканні судимого фігуранта виявлено чимало речових доказів, серед яких газовий балон, який ідентичний тому, що вибухнув у під’їзді будинку у Подільському районі. До речі, його подільник – приватний підприємець, який має кілька патентів як винахідник пристроїв для переробки й обробки газових сумішей та палива різних видів. Основний мотив їх злочинів – корисливий, адже вони вимагали 50 біткоїнів в обмін на «послугу», а саме не підірвати об’єкт на площі біля метро «Мінська».

Також головний поліцейський столиці нагадав, що у Києві триває посилений варіант несення служби, а відтак подякував містянам за розуміння та інформування правоохоронних органів про підозрілі пакунки чи предмети:

«Упродовж останнього тижня ми отримали майже півсотні повідомлень про залишені без нагляду валізи, пакунки, коробки, згортки. І хоча під час відпрацювання цих повідомлень жодних вибухонебезпечних предметів ми не виявили, але все одно вдячні мешканцям міста за свідоме ставлення до безпеки. Отже закликаємо й у подальшому негайно телефонувати на 102».



Нагадаємо, що 17 липня у сміттєвій урні біля станції метро Шулявська стався вибух. Внаслідок цього пошкоджено скло фасадної стіни станції та травмовано уламками 4-х громадян. Згодом правоохоронці встановили, що у смітнику вибухнув радіокерований саморобний вибуховий пристрій.

21 липня поліцейські отримали повідомлення замінування площі біля станції метро «Мінська». Під час перевірки території вибухотехніки біля одного з кіосків виявили підозрілу коробку, яку знешкодили на місці.

27 липня біля сміттєпроводу на сходовому майданчику другого поверху стався вибух газового балону. Внаслідок вибуху ніхто не постраждав. Цього ж дня працівники Служби безпеки України отримали повідомлення про замінування Андріївської церкви, яке не підтвердилось.

Окрім того, на території товариства з обмеженою відповідальністю на вулиці Зрошувальній виявлено саморобний вибуховий пристрій, який фахівці вибухотехнічної служби вилучили на експертизу.



«Доведена причетність затриманих до вищевказаних фактів. За процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва фігурантам оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 258 (Терористичний акт) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування проводять слідчі Служби безпеки України», - додав Олег Кіпер.

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии