Поліцейські криміналісти Донеччини ознайомилися з європейськими стандартами огляду місця події

16 інспекторів-криміналістів пройшли тренінг від Консультативної місії Європейського Союзу із вдосконалення організації роботи на місці злочину. Поліцейські відпрацювали нові методики виявлення слідів злочину, фотографування з використанням альтернативних видів освітлення. Крім того, міжнародні партнери передали поліції Донецької області обладнання для збору доказів. Отриманий досвід дозволить підвищити ефективність кримінальних розслідувань.

Поліцейські криміналісти Донеччини ознайомилися з європейськими стандартами огляду місця події


Курс навчання тривав чотири дні з 18 по 21 лютого та складався з практичних занять. Досвідом з поліцейськими ділилися іноземні колеги: старший радник з криміналістичної експертизи Павел Карнас (Польща), радник з питань кримінальних розслідувань організованої злочинності Мартін Лапорте (Бельгія). Координаторами були начальник відділу криміналістичного забезпечення ГУНП в Львівській області Володимир Ткач та експерт з кримінальних розслідувань Максим Ощепков.

Учасники тренінгу випробували нові методи криміналістичних досліджень, які застосовуються в європейських країнах. Поліцейські практикувалися працювати з альтернативними джерелами світла, які дозволяють виявляти та зберігати невидимі людському оку сліди, зокрема біологічного походження, зразки ДНК.

На змодельованому місці події дослідники вдосконалили навички з ретельного пошуку, вилучення і транспортування доказів. Акцент під час занять було зроблено на балістику та фотографування місця злочину в різних умовах.

У рамках тренінгу криміналістам було презентовано новітнє технічне обладнання: альтернативні джерела світла, балістичну валізу та магнітні граблі. Так, магнітні граблі допомагають знаходити у грунті металеві предмети (наприклад, гільзи).

«Співпраця з Консультативною місією ЄС дає поліції можливість більш ефективно виконувати свої функції та сприятиме більш якісному розслідуванню злочинів», - відзначив начальник поліції Донецької області Микола Семенишин.

По закінченню навчання правоохоронці отримали сертифікати, які вручив керівник операційного департаменту КМЄС Удо Моллер.

«Запорука ефективного розслідування кримінального провадження – максимально швидкий і ретельний огляд місця події відповідальним поліцейським, що першим прибув на місце. Ми будемо продовжувати співпрацю з поліцією Донецької області. У подальшому планується передати поліцейським лабораторію з ідентифікації ДНК», - зазначив Удо Моллер.

Крім того, він подякував поліції Донеччини за сприяння у відкритті представництва КМЄС у Маріуполі, яке заплановано на весну цього року.

Тренінг тривав у рамках проєкту КМЄС із реформування сектору цивільної оборони щодо підвищення ефективності кримінальних розслідувань.














Відділ комунікації поліції

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии