Столичні слідчі скерували до суду обвинувальний акт відносно осіб, які привласнили понад 50 мільйонів гривень фінансової установи

У ході досудового розслідування правоохоронцями задокументовано 26 епізодів протиправної діяльності членів злочинної групи, які, користуючись службовим становищем, організували незаконну схему заволодіння грошовими коштами кредитної компанії.

Нагадаємо, слідчі за оперативного супроводження співробітників управління стратегічних розслідувань Головного управління Національної поліції у м. Києві під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва задокументували злочинні дії посадовців кредитного комітету фінансової установи. У ході досудового розслідування доказано 26 епізодів злочинної діяльності вказаних осіб.

Діючи у складі організованої злочинної групи, 50-річний голова кредитної компанії разом із 28-річним заступником, посаду якого обіймав його син, та 36-річний співучасником, заволоділи грошовими коштами установи в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. Розподіливши між собою ролі, зловмисники підшукали підставних осіб та на їх ім’я уклали договори на отримання позики під заставу неіснуючих елітних авто. Кредитні кошти фігуранти залишали собі, а фіктивним позичальникам виплачували разову грошову винагороду від 200 до 500 доларів США.

Окрім того, слідчі встановили, що фігуранти ошукали й реальних клієнтів. Для остаточного погашення заборгованостей зловмисники запропоновували позичальникам безвідсотково виплатити отримані за договорами позики кошти, однак тільки за умови виплати готівкою. Отримані гроші фігуранти привласнювали, а клієнтам видавали підроблені довідки про зняття обтяження з майна, яке було предметом застави. У такий спосіб з березня по листопад 2017 року зловмисники заволоділи коштами кредитної установи на загальну суму 54 млн. гривень.
На даний час 50-річному та 36-річному фігурантам провадження повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 28 (Вчинення злочину організованою групою), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 4, 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт скеровано на розгляд до Печерського районного суду. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
Зусилля правоохоронців спрямовані на встановлення місцезнаходження та притягнення до кримінальної відповідальності 28-річного фігуранта, який перебуває у державному розшуку.

Відділ комунікації поліції Києва

Оксана Тищенко

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии