На конференції Інтерполу українські поліцейські представили результати роботи реформованого підрозділу протидії наркозлочинності

У 2017 році Нацполіція розпочала масштабний процес реформування Департаменту протидії наркозлочинності за зразком аналогічних правоохоронних структур інших країн. Про результати його роботи, особливості нелегального наркоринку в Україні та протидію наркозлочинності сьогодні, 30 травня, українські поліцейські розповіли учасникам конференції Інтерполу.

На конференції Інтерполу українські поліцейські представили результати роботи реформованого підрозділу протидії наркозлочинності


Вчора у місті Катовіце (Польща) розпочала роботу 47-ма Європейська регіональна конференція Інтерполу. Участь у ній беруть представники близько 60 країн світу. Українську делегацію на конференції очолив Голова Національної поліції Сергій Князєв.

Учасники обговорюють питання правоохоронної співпраці в Європі задля створення безпечного середовища.

Так, від української делегації на конференції виступив начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Василь Неволя. Він розповів, що географічне розташування України робить державу привабливою для використання її території представниками міжнародного наркобізнесу як транзитної зони для незаконного постачання наркозасобів.



Відтак відбувається контрабанда героїну з країн Азії до Європейського Союзу так званими Балканським та Північним маршрутами. Водночас контрабанда кокаїну – з країн Латинської Америки до Центральноєвропейського регіону. Крім того, через Україну пролягає шлях контрабанди марокканського гашишу з Іспанії.

З урахуванням таких тенденцій, для нарощування потужностей підрозділу протидії наркозлочинності, зокрема, у боротьбі зі злочинними організаціями з міжнародними зв’язками, у 2017 році керівництво Національної поліції прийняло рішення про реформування профільного підрозділу поліції.

За сприяння міжнародних партнерів у Нацполіції розпочали масштабний процес реформування Департаменту протидії наркозлочинності за зразком аналогічних правоохоронних структур інших країн. Йдеться не тільки про оновлення структури підрозділу, оптимізацію його функцій та забезпечення сучасним матеріально-технічним обладнанням, а й про ретельний кадровий відбір із залученням міжнародних експертів.
Окрім того, за підтримки партнерів як Сполучених Штатів Америки, так і Європейського Союзу, відібрані працівники Департаменту протидії проходять підвищення кваліфікації під час тренінгів, навчальних курсів та практичних занять. Курси проводяться міжнародними експертами як в Україні, так і на базі правоохоронних навчальних центрів Німеччини, Угорщини, Румунії, Грузії, Вірменії, Іспанії, Польщі та інших держав.

За словами Василя Неволі, наразі Департамент протидії наркозлочинності є потужним підрозділом, про що говорять результати його роботи.



Так, нещодавно у результаті проведення резонансних операцій затримано активних учасників міжнародних злочинних організацій, до складу яких входили громадяни Азербайджану, Бельгії, Македонії, Молдови, Румунії та Туреччини. Було вилучено рекордну в історії незалежної України партії наркотиків – 600 кг героїну. Вартість партії на «чорному» ринку становить понад 50 мільйонів доларів.


«Зазначені досягнення вкотре свідчать, що Україна має значний потенціал для того, щоб стати надійним форпостом на шляху контрабандного постачання наркозасобів до України та інших країн Західної Європи. Водночас вже відбулася трансформація Департаменту протидії наркозлочинності в якісно новий підрозділ з високим рівнем довіри у сфері міжнародної взаємодії», – сказав Василь Неволя.

Нагадаємо, українська делегація бере участь у 47-й Європейській регіональній конференції Інтерполу.

Департамент комунікації
Національної поліції України

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии