Монтаж інженерних систем вентиляції: види, етапи монтажу

Правильно організований повітрообмін у будинках, квартирах, офісах та на виробництві запобігає погіршенню здоров'я людини та підтримує високий тонус життєдіяльності. У статті розповімо про види та монтаж інженерних систем вентиляції, відмінності за типом та переваги для будівель різного призначення.  Для замовлення послуг з монтажу вентиляції звертайтесь за адресою https://nash-mayster.lviv.ua/bloh/307-montag-ventyliatii

Норми під час проектування системи вентиляції

Проектування систем вентиляції громадського, виробничого чи житлового будинку регламентується ГОСТами, СанПіНами та Зводом правил «Опалення, вентиляція та кондиціювання повітря». Нормативні документи містять вимоги до параметрів повітрообміну в приміщеннях різного типу (зокрема, його кратності та балансу) та сумарної потужності обладнання.

Усі вимоги спрямовані на досягнення основних цілей встановлення вентиляційної системи:

  • підтримка кисневого режиму, що благотворно впливає на здоров'я людини;
  • видалення з повітря природних та неприродних газоутворень, небезпечних для здоров'я людини.

Мікроклімат у закритому приміщенні ГОСТи вважають за сприятливе, якщо вентиляційна система забезпечує на кожен квадратний метр площі три кубометри свіжого повітря, на кожну людину – 20–30 кубометрів на годину, а в приміщеннях з електроплитами – до 90 кубометрів на годину.

Крім багатьох інших вимог, спрямованих на захист здоров'я людини, нормативи попереджають забруднення навколишнього середовища під час експлуатації системи повітрообміну.

Типи вентиляції

Приплив у будівлю свіжого повітря, його очищення, нагрівання, охолодження, осушення, зволоження та іонізація забезпечуються інженерними системами вентиляції. За способом спонукання повітрообміну системи поділяються на два основні типи.

Природні системи вентилювання 

Природна вентиляція приміщень називається також природною. Повітрообмін відбувається за законами фізики – за рахунок гравітаційного тиску та впливу на будівлю вітрових потоків.

Система не потребує встановлення вентиляторів та іншого обладнання. Вона діє за простим принципом:

  • свіже повітря надходить у приміщення через вікна, двері та щілини;
  • відпрацьоване повітря разом з шкідливими газами, що накопичилися в ньому, піднімається за рахунок різниці температур і витягується через вентиляційні отвори у витяжну трубу.

З витяжних труб «брудне» повітря потрапляє просто на вулицю. Тому природна вентиляція непридатна для організації повітрообміну у виробничих приміщеннях на промислових об'єктах. Вона хороша для приватних будинків, багатоквартирників, лазень, сараїв та інших будівель побутового призначення.

За класичною схемою природної вентиляції батареї опалення в житлових приміщеннях розміщуються безпосередньо під вікном, щоб забезпечити вільне переміщення повітряних потоків та оптимальну температуру. Важкі холодні потоки повітря від вікна спрямовуються вниз, змішуються з теплом від батареї, і свіже повітря, що підігріте, циркулює по приміщенню за рахунок гравітаційних сил.

Етапи монтажу системи вентиляції

Монтаж системи вентиляції передує складання технічного завдання, вибір типу системи повітрообміну, розробка проекту та схеми з урахуванням чинних нормативів та інші роботи. Після завершення документальної підготовки можна приступати до встановлення обладнання.

Перед початком монтажу громіздкою ПВУ треба визначитися із місцем її розташування. Якщо установка розрахована на всю будівлю, то зазвичай її розміщують у підвалі. Із квартирним обладнанням складніше. Його краще встановлювати під час будівництва будинку чи капітального ремонту квартири, щоб сховати конструкцію за оздобленням.

Основні етапи монтажу вентиляційної системи:

  • розмітка отворів кріплення;
  • збирання елементів кріплення;
  • доставка до місця встановлення системи повітроводів та комплектуючих;
  • складання окремих секцій установки;
  • монтаж секцій в єдину мережу та кріплення у намічених місцях;
  • підключення повітроводів до витяжок, припливних клапанів та вентиляційного обладнання;
  • запуск системи та перевірка працездатності на всіх можливих режимах.

Ступінь складності та, відповідно, тривалості монтажу залежать від типу та схеми системи вентиляції.


Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии