7 гривень за кіловат: українцям показали, скільки має коштувати світло та як збільшуватимуть тарифи

Тариф може збільшитись майже вчетверо, проте підвищення буде проводитись поетапно.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Внимание! У Вас нет прав для просмотра скрытого текста.


На сьогодні в Україні існує диференційований тариф на електроенергію для населення. Домогосподарства, які споживають до 250 кВт-год на місяць, платять 1,44 грн/кВт-год, а ті, що споживають більше - 1,678 грн/кВт-год. Однак, такі тарифи не покривають реальних витрат на виробництво та постачання електроенергії. Відтак, з метою покриття цих витрат, влада збільшить тариф, але це буде робитись поетапно. Детальніша інформація про нові тарифи на електроенергію ще не оприлюднена.
Зараз в Україні діє диференційований тариф на електроенергію для населення, проте ці тарифи значно менші за реальну вартість електроенергії. Щоб покрити різницю між тарифами та реальною ціною, дві генеруючі компанії – Енергоатом та Укргідроенерго – повинні генерувати достатні доходи.
Однак, зростання витрат на виробництво та передачу електроенергії зробило доходи цих компаній недостатніми для покриття відмінностей в тарифах. За оцінками експертів, реальна вартість одного кіловат-години електроенергії становить близько 7 гривень, при тому, що 1,3 грн з цієї вартості вже не можуть бути покриті.
Така ситуація призводить до збитків для генеруючих та трансмісійних компаній. У результаті, в Україні виник борг у 33 млрд гривень в енергосистемі за 2022 рік. Крім того, Укргідроенерго зазнала збитків у 22 млрд гривень, ДПЕК – у 6 млрд гривень, а Енергоатом та Центренерго також закінчили минулий рік зі збитками. У зв'язку з цим, тариф на електроенергію для населення в Україні може зрости майже вчетверо, і його підвищення буде здійснене поетапно. Сообщает znaj.ua

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии