Голови Нацполіції та КМЄС обговорили напрямки співпраці з урахуванням воєнної агресії рф проти України

Зокрема Голова Національної поліції України Ігор Клименко та Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Антті Хартікайнен обговорили специфіку документування українськими поліцейськими воєнних злочинів рф та важливість міжнародної технічної допомоги за цим напрямком.

Голови Нацполіції та КМЄС обговорили напрямки співпраці з урахуванням воєнної агресії рф проти України
Участь у зустрічі також взяли начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва (ДМПС) Василь Неволя, перший заступник начальника Головного слідчого управління Сергій Пантелеєв, начальник сектору представників Нацполіції в Європолі ДМПС Віталій Касап, старший радник з питань обвинувачення в міжнародних злочинах Ендрю Карні та старший експерт КМЄС із загальних питань поліцейської діяльності Юрій Гладун.

Ігор Клименко зазначив, що за останні шість місяців поліція змінила свою роботу:

«У нас значно розширилися функції. Те, що ми з вами спільно напрацювали упродовж останніх років, дало результати під час збройної агресії рф. Це стосується і знань, і медичної підготовки, і технічного забезпечення підрозділів Національної поліції. Національна поліція з перших днів повномасштабної війни документувала 95 відсотків злочинів, які були скоєні на території нашої держави. Загалом Національна поліція зареєструвала понад 27 тисяч проваджень».

Глава відомства наголосив на тему, що робота всіх поліцейських спрямована на допомогу людям:

«Сьогодні поліція займається евакуацією громадян із територій, де проходять бойові дії. Насамперед, це Донецька область. Вчора під час евакуації наші працівники були поранені. Також несемо службу на блокпостах. Займаємося ідентифікацією наших загиблих громадян, насамперед, які загинули внаслідок ракетних обстрілів рф, у тому числі у Кременчуці та Вінниці», – повідомив Голова Нацполіції.



Водночас Ігор Клименко наголосив на важливості спеціалізованої підготовки слідчих поліції з документування воєнних злочинів та продовженні навчання для українських поліцейських від міжнародних партнерів, зокрема й з використанням сучасної техніки:

«В умовах повномасштабної війни саме слідчі поліції першими приїжджають на місця скоєння воєнних злочинів та документують їх. І, як показала практика, саме на них було найбільше навантаження у питанні документування злочинів рф на звільнених від окупації територіях».

Голова КМЄС в Україні Антті Хартікайнен підкреслив, що у Місії пишаються роботою, яку проводять українські поліцейські в такі важкі часи:

«Певні напрямки також є важливими і пріоритетними для нас. Як-от, підтримка спеціалізованого навчання для слідчих, які відповідальні за розслідування міжнародних злочинів. Великим пріоритетом для нас є питання розслідування та притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів. Також ми підтримуємо спеціалізовані мобільні групи, які відвідують місця скоєння злочинів».
Під час зустрічі сторони обговорили питання протидії незаконному обігу зброї, боротьбу з організованою злочинністю, питання кібербезпеки, безпеки дітей під час навчального року. Також йшлося про важливість психологічної підтримки працівників поліції, зокрема тих, хто втратив своїх близьких та домівки.

Нагадаємо, що раніше Європейські партнери передали IT-обладнання для департаменту кримінального аналізу Нацполіції

Управління комунікації

Національної поліції України

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии