Голова Нацполіції та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні відвідали місця масового захоронення вбитих окупантами мирних мешканців і катівню в Бучі

Частина військовослужбовців рф, які катували та вбивали мешканців Бучі та навколишніх населених пунктів, уже встановлені, кільком оголошені підозри. Наразі встановлюються особи інших окупантів з цих підрозділів. Про це Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив сьогодні, 7 червня, під час візиту разом із Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк до місць злочинів росіян у Бучі.

Голова Нацполіції та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні відвідали місця масового захоронення вбитих окупантами мирних мешканців і катівню в Бучі


Ігор Клименко повідомив, що українські військовослужбовці та спецпідрозділи поліції, які зайшли на «зачистку» міста після відступу російських військ, у перші дні виявили місця масового захоронення мирних мешканців. Найбільшу кількість вбитих росіянами виявили на території Храму Святого Андрія Первозванного.



«Всього на місці цього поховання перебувало 116 тіл. Більшість – чоловіки. Частина загиблих мали кульові поранення, мінно-вибухові ушкодження, і частина тіл, які згоріли. Всього по району Бучі загинуло 1137 осіб, безпосередньо у місті Буча – 461 людина», – повідомив Голова Нацполіції.



Серед загиблих у братській могилі правоохоронці виявили тіло вбитого поліцейського, який займався евакуацією мирних мешканців з Бучі.



«Загалом дуже багато людей, і сім’ї, які гинули, розстрілювали з танків або бронетранспортерів. Вони влаштовували «сафарі». В кожному автомобілі, в кожному цивільному вони бачили якогось партизана», – повідомив Ігор Клименко.



Інше місце скоєння масових злочинів російських окупантів у Бучі – дитячий табір, де загарбники організували штаб та перетворили його на катівню.



Після відступу агресорів тут виявили тіла 5 чоловіків з явними ознаками насильницької смерті та катування, серед яких – сліди вогнепального поранення в груди, в область серця, спини та в потилицю. Всі вони були волонтерами, доставляли продукти для місцевого населення.

У ході досудового розслідування встановлено, що вбиті чоловіки ніякого відношення до військової служби не мали, люди виробничих професій: слюсар, сантехнік, приватний підприємець тощо.



«Найголовніше – на сьогодні ми встановили підрозділи, які перебували на території району та міста Бучі: шість батальйонних тактичних груп десантних сил рф та одна механізована бригада. Зараз встановлюємо прізвища всіх військовослужбовців. Частину ми вже встановили. 13 підозр уже підготовили: два чоловіки – військовослужбовці росгвардії, 11 – військовослужбовці збройних сил рф. 10 проєктів підозр передали в Офіс Генерального прокурора», – зазначив Ігор Клименко.



Учасники зустрічі також побували у найбільш постраждалих внаслідок обстрілів окупантів районах міста.

Пані Посол Бріджит Брінк зазначила, що Сполучені Штати Америки продовжать підтримувати Нацполіцію у процесі документування воєнних злочинів рф на території України:

«Я вражена побаченим і хоробрістю ваших людей. І мені дуже приємно співпрацювати з поліцією. Ви робите неймовірне. Крім того, я дуже ціную підтримку, яку ви надаєте мені та моїй команді як Національна поліція України. Ми продовжимо підтримувати вас».



Голова Нацполіції висловив вдячність пані Брінк за підтримку і допомогу, яку США надає українським поліцейським.


Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии