У Києві мобільна група «Поліна» ефективно протидіє домашньому насильству

Упродовж минулого року працівники Дарницького управління поліції відреагували на 1260 заяв та повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. З початку 2019 року на кривдників та дебоширів складено 247 адміністративних протоколів.

У Києві мобільна група «Поліна» ефективно протидіє домашньому насильству


Проблема домашнього насильства залишається актуальною, а кількість звернень до поліції не зменшується. Тож для ефективності роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, реалізується пілотний проект, пов’язаний з роботою мобільних груп «Поліна».

«Бригади з реагування на факти вчинення таких правопорушень запрацювали 12 червня 2017 року у Дарницькому районі столиці, Маліновському районі міста Одеси та у місті Сєверодонецьк Луганської області», – проінформував начальник сектору дільничних офіцерів поліції Дарницького управління поліції Олексій Тарасюк.

Отже запроваджено новий підхід у роботі мобільної групи в інспектуванні сімей, які стоять на обліку. Разом із представниками центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, без попередження, поліцейські можуть перевірити умови життя жертви домашнього насильства.



«Основу мобільної бригади столичної «Поліни» складають працівники ювенальної превенції та дільничні офіцери поліції, тобто ми – є кураторами групи. За необхідності долучаємо патрульних та працівників районної служби у справах дітей та сім’ї. Якщо є ознаки кримінального правопорушення, то залучаються фахівці зі слідства та кримінальної поліції. Наші поліцейські пройшли відбір, додаткову підготовку та спеціалізоване навчання. Зокрема з протидії та реагування на факти вчинення домашнього насильства», – розповідає правоохоронець.

За його словами, коли до чергової частини територіального підрозділу надходить повідомлення про домашнє насильство, сварку чи іншій сімейний конфлікт, черговий «Поліни» по-перше з’ясовує, чи є в родині діти, чи постраждали вони. Коли інформація підтверджується, то у складі групи обов’язково є працівник сектору ювенальної превенції.

«Якщо потрібна соціальна допомога, запрошуємо службу у справах дітей та сім’ї. Також їх сповіщаємо про всі випадки насильства. Служба перевіряє інформацію, бере на облік кожну сім’ю та проводить соціальний супровід, а саме надає психологічну допомогу, як дітям, так і дорослим. За необхідності, направляє постраждалих до притулку жертв від домашнього насильства щодо реабілітації з наданням безоплатної правової допомоги», – наголосив начальник сектору дільничних офіцерів поліції.



За 5 місяців поточного року поліцейські розглянули 480 заяв та повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. За результатами, склали 247 адміністративних матеріалів за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Протягом травня нинішнього року нами було складено 14 термінових заборонних приписів. На підставі ситуації, яка виникла, оцінки ризиків та пояснень жертви насильства дільничний офіцер поліції має право винести терміновий заборонний припис. Це – документ, який може створити заборони кривднику на розсуд поліцейського. Можна заборонити у будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою, а також зобов’язати залишити або заборонити на вхід та перебування в місці проживання жертви домашнього насильства строком від однієї до 10 діб. І кривдник зобов’язаний протягом доби повідомити працівників поліції, де він буде перебувати. За порушення вимог припису – передбачена адміністративна відповідальність. Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до 60 годин або адміністративний арешт на строк до 15 діб», – зазначив Олексій Тарасюк.

Практика, коли поліція та соціальні служби працюють спільно, виявилася виправданою та дієвою. А відтак робота «Поліни», без перебільшення, підвищує ефективність роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству.



«Сподіваюся, що до кінця поточного року мобільні групи «Поліна» з’являться у всіх районних підрозділах поліції Києва. Тож, якщо відчуваєте, що вдома вас занадто контролюють чи обмежують вашу свободу, принижують та позбавляють права приймати самостійні фінансові рішення, шантажують дітьми або завдають вам фізичної шкоди – дзвоніть у поліцію, ми обов'язково відреагуємо. Навіть якщо «Поліни» немає у вашому районі – все одно телефонуйте на 102. Домашнє насильство має бути покараним!», – підкреслив поліцейський.

Відділ комунікації поліції Києва

Євген Ласкін

Новости по теме

{related-news}

Комментарии (0)

добавить комментарий

Добавить комментарий

показать все комментарии